Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fiscaal partner bij scheiding, alles wat je moet weten

Wanneer je samen met je partner samenwoont en een huis koopt, ben je voor de belastingdienst fiscale partners . Maar tot wanneer ben je dit wanneer je besluit te gaan scheiden? Welke gevolgen heeft dit voor jouw persoonlijke financiële situatie?  Kortom ook fiscaal zijn er een hoop zaken waar je op moet letten wanneer je gaat scheiden. In dit blogartikel ga ik dieper in op het onderwerp: fiscaal partner bij een scheiding.

 

Fiscaal partner bij een scheiding: Wanneer eindigt het?

Een van de vragen die ik doorgaans krijg bij een scheiding is: “Wanneer eindigt mijn fiscale partnerschap en wat voor gevolgen heeft dit voor mijn situatie?”. 

(vrijwel) Iedereen moet elk jaar belasting aangifte doen. Wanneer je een partner hebt kun je fiscaal gezien profiteren van enkele voordelen.  Maar wanneer eindigt het partnerschap nu? 

Bij een huwelijk:

  1. Wanneer het verzoek tot echtscheiding officieel is ingediend bij de rechter EN
  2. Wanneer je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven in de gemeentelijke basis administratie
 

Let op: Zolang je niet aan de eerste 2 voorwaarden hebt voldaan blijf je voor de belastingdienst fiscale partners.

Bij geregistreerd partnerschap:

  1. Er is bij de rechtbank verzoek tot stopzetting / ontbinding gedaan EN
  2. Je stopt het geregistreerd partnerschap door beide een ontbinding te ondertekenen.

Bij een samenlevingscontract:

  1. Wanneer je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven in de gemeentelijke basis administratie
 

Voldoe je aan de gestelde voorwaarden dan mag je in het jaar waarop je aan de voorwaarden hebt voldaan ervoor kiezen om nog als fiscaal partner gezien te worden. Dit kan bij de belastingaangifte financieel voordeel opleveren. De belastingdienst legt precies uit hoe dit in zijn werk gaat.

 

Let op: Er is een uitzondering op bovenstaande regels. Dat is wanneer een van jullie is opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis. Dan blijf je automatisch fiscaal partner tenzij jullie dit beide aangeven niet meer te wensen.

 

Voljaarspartnerschap: benut de fiscale voordelen

Zoals hierboven beschreven kun je met je (ex-) partner er voor kiezen om tijdelijk fiscaal partner te blijven. Het tijdelijk fiscaal partners blijven, gebeurt over het jaar waarin de scheiding plaatsvindt. 

Door gebruik te maken van het voljaarspartnerschap kies je ervoor dat ene jaar nog gezien te worden als fiscale partners. Ook bij een scheiding. Het kan zijn dat juist doordat je fiscaal partner bent je kunt profiteren van financiële voordelen en aftrekposten. 

Of de keuze ook voor jou financieel voordeel oplevert, is lastig te beantwoorden. Hiervoor zul je met een financieel specialist in gesprek moeten gaan. Wij bij Scheiden & Wonen kunnen je/jullie eventueel hierbij helpen. Wanneer je interesse hebt in een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek kun je dit gesprek direct inplannen.

 

Welke voordelen heb ik van fiscaal partnerschap bij een scheiding?

Laat ik meteen met de deur in huis vallen. Dat is moeilijk in te schatten. Om exact te weten welke voordelen voor jouw persoonlijke situatie gelden zal ik inzicht moeten krijgen in je/jullie financiële en fiscale situatie. 

Een paar voorbeelden op welke onderwerpen een fiscaal partnerschap invloed kan hebben:

  • Aftrek i.v.m. de eigen woning
  • Aftrek te betalen partneralimentatie (persoonsgebonden aftrek)
  • Algemene heffingskorting
  • Heffingsvrij bedrag bij vermogen (samen meer vrijstelling dan alleen)
  • Meewerkaftrek (i.g.v. een eigen bedrijf/eenmanszaak of VOF bijvoorbeeld)
  • Profiteren van de aanslaggrens
  • Renteaftrek voor meerdere huizen (denk o.a. aan de te koop staande woning of de aangekochte nieuwbouwwoning)
  • Onderneming of DGA situatie

 

Hulp nodig?

Heb je vragen inzake als je fiscale partnerschap bij een scheiding? Zoals je kunt lezen heb je toch verschillende mogelijkheden. Ik help je graag met het inzichtelijk maken van jouw persoonlijke situatie. Neem vrijblijvend contact met mij op.

Delen:

Meer berichten