Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hypotheek na scheiden

Het team van scheiden en wonen

Wat te doen met een hypotheek na scheiden? 

Indien er sprake is van een koophuis zijn er een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden. 

Hoe moet het namelijk met de hypotheek na scheiden? Voor beide partijen is het in het beste belang als dit goed geregeld wordt. Praktisch gezien zijn er 3 opties: 

  1. Een van jullie blijft in het huis wonen en diegene neemt de hypotheek over.
  2. Jullie verkopen het huis en hiervan lossen jullie de hypotheek af. 
  3. De woning blijft onverdeeld. 


Wat jullie keuze is en hoe dit wordt afgelost, komt in het scheidingsconvenant te staan.

Een van jullie blijft in het huis wonen

Wanneer je in het huis blijft wonen, dan koop jij in feite de helft over van je (ex-) partner. Jullie moeten hier een aantal stappen voor doorlopen. Stel eerst de waarde van het huis vast. Dit kan je doen door het te laten taxeren, de WOZ-waarde te pakken of de prijs van vergelijkbare huizen te nemen. Daarna bekijk je je hypotheek en het resterende hypotheekbedrag. 

De volgende berekening kan gebruikt worden om het uitkoopbedrag vast te stellen:

Het verschil tussen de waarde van het huis en het resterende hypotheekbedrag en daar neem je de helft van. Met deze rekensom krijg je een idee hoe het wordt berekend. Stel de waarde van het huis is €300.000 en de restant hypotheek is €200.000. Er is dus een overwaarde van €100.000. Hier pak je de helft van. In dit voorbeeld koop je voor € 50.000 euro uit. 

Is dit vervolgens door de overnemende partij te financieren? Dit is maatwerk. Er is in scheidingssituaties heel veel mogelijk. Daar kan ik je/ jullie bij helpen. 

Door een goed convenant op te stellen en daarin duidelijke afspraken te maken die ook voor de bank/hypotheekverstrekker geaccepteerd worden. Soms met fiscale en juridische aandachtspunten.

Als voorbeeld:

Overwaarde wordt in de praktijk ook wel eens weggestreept tegen te betalen partneralimentatie.

Dit wordt gezien als afkoop van de partneralimentatie. Je (ex-) partner die partneralimentatie aan jou betaalt, hoeft dit dan niet (meer) te doen. Het is belangrijk om hier goede afspraken over te maken, want soms kan dit fiscaal gezien handiger worden opgelost.

Er is veel mogelijk. Als specialist in hypotheken bij scheidingen kan ik dat zeer goed in schatten en begeleiden.

Heb je hier hulp of advies bij nodig? Ik help je graag op weg.

Jullie verkopen samen het huis

Wanneer jullie besluiten om het huis te verkopen, dan wordt de hypotheek afgelost met de opbrengst van de verkoop. Als er een overwaarde is verdelen jullie dit en bij een restschuld betalen jullie dit samen. 

Allereerst moet het huis te koop worden gezet. Het is belangrijk dat hier goede afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld de vraagprijs en hoe het wordt verkocht. Gaan jullie dit zelf doen of via een makelaar? Ook wordt er nagedacht over wie er in het huis blijft wonen tot het verkocht is en wat er met de vaste lasten wordt gedaan. 

Later als alles is afgerond, dan kan je gaan kijken naar een nieuwe hypotheek voor een eigen huis. Hierbij bekijkt de hypotheekverstrekker het scheidingsconvenant om te kijken hoe de financiële zaken zijn geregeld. Het is dus belangrijk dat alles goed is geregeld, want dit kan ook invloed hebben op een nieuwe hypotheek.

Wil je snel weten of je in je koophuis kunt blijven wonen?

Delen:

Meer berichten

Gratis kennismakinggesprek

Wil jij weten of je je huis kan houden na de scheiding? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in. 

Hypotheek na scheiding?

Wat doe je met de hypotheek na een scheiding? Ik help je graag op weg. Plan een vrijblijvende kennismaking in.