Hoe werkt het?
Zoals al eerder vermeld, vormt de rente die je over je hypotheek betaalt een aftrekpost op je inkomstenbelasting. Dit houdt in feite in dat na de aftrek van het rente bedrag je te betalen inkomstenbelasting ‘lager’ is. Hierdoor betaal je minder (of beter krijg je geld terug) en houd je dus meer geld over. Deze teruggave kunt je aanvragen bij de belastingaangifte of via een voorlopige teruggave. Ik kan u daarbij helpen.
Voorwaarden Hypotheekrenteaftrek
- De rente is alleen aftrekbaar wanneer de hypotheek voor het kopen, verbeteren of onderhoud van je hoofd verblijf is. Dit betekent dus dat de hypotheekrente van een eventueel tweede huis niet aftrekbaar is van de inkomstenbelasting.
- Sinds 2001 is de renteaftrek nog maar maximaal 30 jaar. Als voorbeeld: Sluit je in 2021 je eerste hypotheek af, dan loopt de aftrek nog door tot 2051.
- Wanneer je je woning verkoopt, moet je binnen 3 jaar de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van je oude huis terug investeren (de zogenaamde eigen woning reserve) om fiscale redenen. Na 3 jaar hoeft dat niet meer. Voorbeeld hierbij is: je verkoopt je huis en hierbij heb je 30.000 euro overwaarde. Je koopt een nieuw huis van 250.000 euro. De hypotheek is dan 220.000 (250.000 - 30.000) voor de fiscale aftrek. Het komt uiteraard voor, zeker in scheidingssituaties, dat de overwaarde ook deels gebruikt wordt voor andere zaken. Denk daarbij aan een nieuwe inboedel bijvoorbeeld. Dit heft dan fiscale gevolgen. Welke? daar help ik je/jullie bij. Er is meer mogelijk dan je/jullie denken.
Hypotheekrenteaftrek bij scheiding
Tijdens een scheiding verhuis je vaak naar een nieuw adres. Als je ex partner blijft wonen op het oude adres, is dit niet meer jouw hoofdadres en kan je ook niet meer gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Echter is hier wel een andere regeling voor, de zogenoemde scheidingsregeling. Deze regeling houdt in dat wanneer jij of jouw oude partner het huis verlaat, je, onder voorwaarden, nog 2 jaar de regeling van jouw eigen woning mag aanhouden (zolang je mede eigen aar blijft). Dit betekent dat je de renteaftrek van deze woning mag opvoeren. Hier zitten wel wat voorwaarden aan vast, zo moet je wel mee betalen aan de hypotheekrente. Daarnaast moet je oude partner nog wel in deze woning wonen. De regeling gaat in op het moment dat u de woning verlaat.
Mijn ervaring is dat het fijner en beter is als de woning wordt overgenomen door de blijver. De vertrekkende partner heeft zijn of haar handen dan vrij. Hoe dat het beste kan? Neem gerust contact met me op. Er is veel mogelijk in scheidingssituaties. Daar ligt mijn specialiteit.