Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Je huis na scheiding op 1 naam zetten. Hoe werkt dat nu?

Je huis na scheiding op 1 naam zetten.

Wanneer je besluit uit elkaar te gaan en jullie samen een koophuis hebben, dan hebben jullie ook vaak samen een hypotheek. Maar hoe werkt het nu wanneer één van jullie in de woning wil blijven? In dat geval zal het huis na scheiding bij voorkeur op 1 naam gezet moeten worden. In dit blogartikel leg ik alles uit over hoe het werkt, wanneer je een hypotheek op 1 naam wil zetten bij een scheiding.

Hypotheek op 1 naam? Welke opties hebben jullie

Als jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan, dan moet er naar veel zaken worden gekeken, ook de hypotheek. Zeker wanneer één van de partners in de woning wil blijven, moet ook de hypotheek aangepast worden. Er zijn een aantal mogelijkheden die kunnen plaatsvinden. 

  1. Het huis zal worden verkocht en met de opbrengst, zal de hypotheek worden afgelost. Wat er overblijft zal worden verdeeld.

  2. Het huis blijft nog een tijdje van jullie samen.

  3. Het huis wordt op 1 naam gezet. Dit heeft vaak de voorkeur. Zeker in deze tijd waarin “even” een andere woning vinden niet gemakkelijk is. Behoud van de huidige koopwoning door één van jullie 2 is dan wenselijk zo niet essentieel.

Waarom de hypotheek op 1 naam zetten?

Als jij of je ex-partner in hetzelfde huis wilt blijven wonen, maar samen een hypotheek hebben, kan deze op 1 naam worden gezet. Hierbij blijft een van jullie in het huis wonen, dat jullie samen hebben gekocht. Een voordeel hiervan kan zijn dat de (eventuele) kinderen toch nog in de vertrouwde omgeving blijven. En wellicht net zo belangrijk: jullie zijn financieel niet meer aan elkaar verbonden voor wat betreft de oude woning en hypotheek. Bijkomstig voordeel is dat de vertrekker zijn of haar handen ook vrij heeft om zelf te kopen.

Stappenplan: jullie huis en hypotheek op één naam zetten

Eerst zal de waarde van het huis moeten worden bepaald. Dit kan worden gedaan door een taxateur of een makelaar. Hier kunnen nog wel bepaalde kosten aan vast zitten (taxatiekosten). Vaak zien we in de praktijk ook de WOZ waarde als basis of in de gekke markt van nu een hogere waarde dan de taxatie waarde.

Samen kunnen we bekijken welke waarde nu gebruikt zal worden. Dat zal ook afhangen van andere afspraken die jullie willen maken. De overwaarde (het verschil tussen de waarde die jullie afspreken en de hypotheek) wordt normaal gesproken verdeeld. De vertrekker zal dan 50% van deze overwaarde meekrijgen. Tenzij jullie andere afspraken maken. Daar kan ik jullie bij helpen. Hoe gaat dat in zijn werk? Hoe werkt dat fiscaal? Welke documenten heb ik nodig? En kan dat dan?

Wat heb je hiervoor nodig?

Elke situatie is daarin anders. Wat elke geldverstrekker nodig zal hebben bij gehuwden is een getekend convenant, de beschikking van de rechtbank en de inschrijving van de gemeente. Voor samenwoners is dit net iets anders.

Wij helpen je/jullie om ook deze stukken op te stellen indien nodig

Wij kunnen namelijk aan de “voorkant” al toetsen of de afspraken in het convenant ook voor de geldverstrekker ok zijn!

Dat voorkomt teleurstellingen achteraf maar nog beter: je/jullie weten vooraf waar jullie aan toe zijn en of 1 van de 2 de woning kan overnemen ! 

Hulp nodig bij de hypotheek op 1 naam zetten?

Ik help je graag met jouw zaken omtrent het huis, bij een scheiding. Heeft u vragen of hulp nodig? Neem contact met mij op!

Delen:

Meer berichten

Hypotheek na scheiding op 1 naam zetten?

Heb je hulp nodig bij de hypotheek op 1 naam zetten na de scheiding? Ik help je graag op weg. Plan een vrijblijvende kennismaking in.