Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Niet gescheiden, toch een huis kopen? Ja, dat kan!

Ik ben (nog) niet officieel gescheiden van mijn partner, maar ik wil toch een huis kopen. Kan ik een huis kopen als ik nog niet gescheiden ben? Het antwoord hierop is: ja, dat kan. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. In dit blogartikel leggen we je stap voor stap uit waar je rekening mee moet houden wanneer je nog niet gescheiden bent en een huis wilt kopen.

 

Nog niet gescheiden en een huis kopen

Regelmatig krijgen wij de vraag van koppels die, helaas, besloten hebben om uit elkaar te gaan, maar waarbij de huidige woning nog niet verdeeld is. Een van de partners heeft de woning inmiddels wel verlaten en heeft de wens uitgesproken om zelfstandig een woning aan te kopen. Wanneer er een huwelijk in het spel is, dient eerst de huwelijksakte bekeken te worden. Hierin zijn er twee mogelijkheden:

  • Jullie zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden
  • Jullie zijn getrouwd in gemeenschap van goederen


Een huis kopen tijdens scheiding met huwelijkse voorwaarden

Wanneer jullie getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden, vormt de aankoop van een nieuwe woning, terwijl jullie nog niet gescheiden zijn, geen groot probleem. Jullie bezittingen zijn immers gescheiden in de huwelijksakte. Dat betekent dat je zonder toestemming van je partner de woning kunt aankopen. Wel dien je met een financieel adviseur te bekijken of je voldoende inkomen hebt om de woning te kunnen bekostigen.

Wij adviseren je dan ook altijd om voordat je het kooptraject instapt een helder beeld te krijgen van je nieuwe financiële situatie. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen.

Scheiden & Wonen heeft speciaal hiervoor de gratis en vrijblijvende woonscan ontwikkeld. Zo krijg je direct inzicht in jouw nieuwe financiële situatie en de mogelijkheden in 2025.

Direct inzicht in jouw mogelijkheden

Huis kopen tijdens echtscheiding in gemeenschap van goederen

Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen, dan zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Hieronder beschrijven we deze voorwaarden stap voor stap.

  1. Is er reeds een verzoek tot echtscheiding ingediend? Allereerst is er de vraag of er reeds een verzoek tot echtscheiding is ingediend. Wanneer dit het geval is, worden alle aankopen gezien als privé. Dat betekent dat je in deze situatie het traject tot aankoop van de nieuwe woning kunt aangaan.

 

Let op: Koop je een huis voordat het verzoek tot echtscheiding is ingediend, dan valt je huis wel onder gemeenschap van goederen. Zorg dus dat je goed inzichtelijk hebt of het verzoek tot echtscheiding is ingediend.

 

2. Huis kopen scheiding nog niet rond, maar nog geen verzoek tot echtscheiding ingediend Wanneer je nog geen verzoek tot echtscheiding hebt ingediend, maar je hebt toch de wens om een huis te kopen, zul je toestemming van je (ex-)partner moeten aanvragen.

Wanneer je nog geen verzoek tot echtscheiding hebt ingediend, ben je voor de wet nog steeds getrouwd in gemeenschap van goederen zonder intentie om uit elkaar te gaan. Dat betekent concreet dat wanneer jij een nieuwe woning koopt, je partner direct meedeelt in de aankoop van het nieuwe huis.

Let op: Koop je toch een huis zonder handtekening partner, dan kan je (ex-)partner de aankoop nietig verklaren. Zorg daarom dat je altijd alles goed vastlegt in de overeenkomst.

Ons advies is dat wanneer je nog niet gescheiden bent, maar wel een huis wilt kopen, je altijd eerst het verzoek tot echtscheiding indient. Dan kun je in ieder geval de aanvraag van een nieuwe hypotheek starten. Is er nog geen verzoek tot echtscheiding? Dan kan ik je hier uiteraard mee helpen.

3. Alleen een huis kopen na scheiding door eigen vermogen  Stel, er is nog geen echtscheiding, maar je wil wel een huis kopen. Ook is er nog geen verzoek tot echtscheiding ingediend. Toch is er een uitzondering waarmee je zelfstandig de aankoop van je eigen woning kunt starten, namelijk door het inbrengen van eigen geld. Dit noem je investeren met uitgesloten vermogen.

Wanneer je beschikt over eigen geld, waar alleen jij eigenaar van bent (bijvoorbeeld via een schenking of erfenis), dan kun je dit geld gebruiken om zelfstandig de woning aan te kopen.

 

Let op: Wil je gebruik maken van investeren met uitgesloten vermogen? Dan moet je minimaal 50% van de aankoopsom kunnen dekken met eigen geld.

Wanneer je gebruik wilt maken van investeren met uitgesloten vermogen, zorg er dan ook voor dat je alles goed vastlegt in de aankoopakte.

HOE ZIT HET MET DE AANKOOP VAN HET HUIS EN EVENTUELE PARTNERALIMENTATIE?

Telt de aankoop van mijn nieuwe huis (en dus de woonlasten) mee voor de bepaling van de partneralimentatie? Ja, die kunnen van invloed zijn.
Ik begrijp dat de volgende vraag dan ook is “wat betekent dat voor mijn persoonlijke situatie?”. Helaas is er geen uniforme rekensom te maken waardoor je meteen weet hoe de invloed op partneralimentatie gaat zijn. 

Doorgaans wordt een partneralimentatie bepaald op het bedrag dat je gemiddeld uitgeeft. Maar ook de woonlasten van een koop en huurwoning. Hiervoor wordt gekeken naar de bijstandsnorm. Liggen de woonlasten hoger dan het bijstandsniveau dan is dit een factor die meespeelt in de partneralimentatie.

 

HULP NODIG?

Heb je vragen inzake de aankoop van een huis terwijl je nog niet gescheiden bent? Zoals je kunt lezen heb je toch verschillende mogelijkheden. Ik help je graag met het inzichtelijk maken van jouw persoonlijke situatie. Neem vrijblijvend contact met me op of doe de gratis woonscan.

Delen:

Meer berichten

Uit elkaar gaan met Koophuis

Financiële Gevolgen Samenwonen Scheiding

Doordat ik tijdens het scheidingstraject al adviseerde over de afspraken die zij met haar ex wilde maken, hebben we kunnen regelen dat de vrouw huis overnam en dat de man geen partneralimentatie gaat betalen. 

Inzicht in jouw woonmogelijkheden?

Ben je nog niet gescheiden maar wil je een huis kopen? Vraag onze gratis woonscan aan en krijg inzicht in jouw mogelijkheden.