Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Overwaarde en scheiden

overwaarde en scheiden

Als je/jullie uit elkaar gaat/gaan, is in de meeste gevallen sprake van overwaarde op de koopwoning. Zeker in deze tijd waar de huizenprijzen hoog zijn, is er (gelukkig) sprake van overwaarde. De financiering van deze overwaarde is vaak maatwerk. Daar kan ik jullie bij helpen.


Wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de huidige hypotheek en de marktwaarde van de woning. De overwaarde kan in onderling overleg hoger of lager zijn. Jullie kunnen bijvoorbeeld afspreken van een lagere waarde uit te gaan of juist van een hogere waarde. De vraag is dan welke marktwaarde is realistisch?

In de praktijk kom ik de overwaarde vaak tegen. Voor diegene die blijft wonen of de woning wil overnemen, geldt dat de helft van de overwaarde (in de meeste gevallen) moet worden uitbetaald aan de vertrekkende ex partner. Voor de vertrekker geldt vaak dat die zijn of haar deel van de overwaarde nodig heeft om een ander huis te kopen of te huren.

Hoeveel er daadwerkelijk uitbetaald moet worden hangt verder af van de totale afspraak die jullie maken in het kader van de scheiding.


Overwaarde en scheiden

Het is dus niet zo dat standaard de overwaarde verdeeld moet worden en dat je dan klaar bent. Hoe dat in jullie geval uitpakt, kan ik voor jullie uitzoeken.

De overwaarde kan dus verdeeld worden. Daarnaast kan bijvoorbeeld sprake zijn van:
– Verdeling inboedel
– Verdeling auto(s)
– Spaarpolissen /banksparen (al dan niet gekoppeld aan de hypotheek)
– Ontvangen schenkingen
– Etc.

Soms kan er ook sprake zijn van afkoop partneralimentatie i.c.m. de overwaarde. Dat heeft mogelijk fiscale gevolgen. Ook daar kan ik jullie bij helpen.


Meer informatie overwaarde en scheiden

En zo zijn er nog meer (aanvullende) afspraken te maken. Iedere scheiding is anders en dat maakt het maatwerk. Benieuwd wat ik voor jullie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact op.

Delen:

Meer berichten