Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Overwaarde op je huis bij een scheiding, hoe zit dat?

Jij en je (ex-) partner hebben besloten uit elkaar te gaan. Samen bezitten jullie een koophuis. Ondanks de moeilijke periode is er ook een lichtpuntje. Jullie hebben een overwaarde op jullie huis. Maar hoe wordt de overwaarde eigenlijk verdeeld bij een scheiding? In dit blogartikel ga ik dieper in op het onderwerp: Overwaarde op je huis bij een scheiding. 

 

Hoe wordt de overwaarde op je huis bij een scheiding verdeeld?

Wanneer er sprake is van overwaarde op je huis dan betekent dat concreet dat de verkoopsom hoger ligt dan het bedrag waarvoor jullie destijds de woning hebben gekocht. Goed nieuws want er blijft dus geld over. 

Wanneer je overwaarde hebt dan is met name de nieuwe woonsituatie van belang. Doorgaans zijn er de volgende situaties:

  • Blijft een van jullie in de woning?
  • Gaan jullie beide uit de woning en wordt deze verkocht?

Onderstaand zal ik verder per situatie toelichten wat de gevolgen zijn van overwaarde op jullie woning wanneer je gaat scheiden.

 

Het verdelen van de overwaarde op je huis wanneer een van jullie in de woning blijft

Wanneer een van jullie in de woning wil blijven wonen dan krijg je te maken met het uitkopen van je partner. Wanneer je iemand gaat uitkopen heeft die persoon ook recht op de overwaarde. Afhankelijk hoe de verdeling notarieel is vastgelegd dient ook de overwaarde naar rato uitbetaald te worden. Doorgaans is dit bij de meesten 50/50. Vaak zien we dat er nog andere zaken verrekend worden conform het convenant.

Concreet: Wanneer je een partner gaat uitkopen zal er geld uitbetaald moeten worden als gevolg van de verdeling van het vermogen (bezittingen -/-/ schulden).

Hebben jij of je (ex-)partner onvoldoende middelen om de ander uit te kopen? Dan zal de hypotheek verhoogd moeten worden. Op de standaard leennormen kan dat vaak niet. Er zijn hierin echter oplossingen te bedenken. Hoe? Dat is maatwerk. Neem gerust contact met me op.

 

Het verdelen van de overwaarde op je huis wanneer jullie beide de woning verlaten

Het kan ook zo zijn dat jullie beide besloten hebben de woning te verlaten. De woning wordt dan verkocht. Bij een overwaarde zal deze dan ook naar rato verdeeld worden. 

 

Overwaarde vs. bankspaarproducten of levensverzekeringen

Wanneer je een huis samen koopt, zul je tegenwoordig volledig moeten aflossen (voor hypotheken aangegaan op of na 1 januari 2013). Dit gebeurt alle gevallen tegenwoordig via een lineaire of een annuïteitenhypotheek. Maar wat als je een andere hypotheekvorm hebt waar ook een spaarproduct in zit? Of hoe werkt het als je een levensverzekering gekoppeld hebt aan je huis? Deze vormen zijn afgesloten voor 1 januari 2013. Er is dan sprake van overgangsrecht. Wat dat voor jou/jullie inhoudt leg ik graag uit. 

Indien er sprake is in jullie geval van overgangsrecht, zijn er meer mogelijkheden om een (hogere) hypotheek af te sluiten dan volgens de standaardnormen. Daarmee kan de koopwoning ook eerder behouden blijven !! of voor de vetrekker; er kan meer gefinancierd worden om toch een nieuwe woning te kunnen kopen! 

 

Hulp nodig?

Heb je vragen inzake de overname van de oude woning of de aankoop van een huis in 2024 terwijl je nog niet gescheiden bent? Zoals je kunt lezen heb je toch verschillende mogelijkheden. Ik help je graag met het inzichtelijk maken van jouw persoonlijke situatie. Neem vrijblijvend contact met me op.

 

Delen:

Meer berichten