Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Scheiden en pensioen

+23 jaar Ervaring. Altijd in 2u Reactie. Hypotheek/Fiscaal/Bemiddeling. Wij regelen alles rondom scheiden en pensioen. Gratis advies en op maat.

Wat gebeurt er met je pensioen als je gaat scheiden?  

Ga je scheiden? Dan wil je na de scheiding alles goed geregeld hebben. Hier komt ook de verdeling van pensioen naar voren. Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken bij het regelen van je pensioen na een scheiding.

Wanneer krijg je een deel van het pensioen?

Wanneer je gaat scheiden heb je recht op een deel van het pensioen dat jouw ex-partner heeft opgebouwd. Dit kan echter niet zomaar, hier zijn een aantal regels aan verbonden:

Als je partner dus niet via een werkgever, pensioenfonds of pensioenverzekering heeft opgebouwd, dan heb je geen recht op een deel van het pensioen. Ook geldt alles wat voor jou geldt, ook voor jouw ex-partner.

Wanneer heb je (geen) recht op verevening of verdeling van het opgebouwde pensioen?

Er zijn een aantal mogelijkheden waarom of waardoor je geen recht hebt op een deel van het pensioen van je ex-partner. Niet alles is namelijk “pensioen”. Zo noemen we het vaak wel, maar het wordt anders behandeld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

Hoe wordt het pensioen verdeeld?

Volgens de wet heb je allebei recht op de helft van elkaars pensioen. Dit geldt alleen voor het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. De verdeling van het pensioen heet pensioenverevening. Let op. voor samenwoners geld dit dus niet.

Toch kun je het pensioen op verschillende manieren verdelen. Hieronder staan de mogelijkheden. Wel is het van belang dat alle afspraken omtrent het pensioen worden opgeschreven door een notaris in de huwelijksvoorwaarden of door een advocaat of mediator in het echtscheidingsconvenant.

Hieronder staan alle mogelijke afspraken die kunnen worden gemaakt. 

Betaling van het pensioen

Het is van belang dat je binnen 2 jaar de scheiding doorgeeft aan het pensioenfonds. Het pensioenfonds betaalt het dan aan jou en je ex-partner uit. Middels een formulier van de overheid of van de pensioeninstantie geef je door wat de verdeling was van het pensioen.

Wanneer je niet op tijd bent met het formulier in te leveren. Geen zorgen. Je krijgt nog steeds je pensioen waar je recht op hebt. Echter zullen jullie dit aan elkaar moeten uitbetalen. Wanneer dit met moeite gaat, kun je een jurist inschakelen.

Delen:

Meer berichten